Missie

Ruw&Ruig in haar wolbieb. In dit wolhalla vind je de mooiste ruwe wol voor je opdrachten en werkstukken.

De drijfveer van Ruw & Ruig is sinds 2008 om ruwe ongewassen wol een volwaardige plek te geven in onze duurzaame economie. Een omslag te weeg te brengen van ‘waardeloos’ naar waardevol. In 2006 experimenteerde Lidwina Charpentier of deze ruwe heidevachten gevilt konden worden. Zo  introduceerde ze gaandeweg steeds meer vachten van onbekende rassen  uit Nederland om te vilten. “De meeste mensen willen alleen zachte wol omdat er nog steeds gedacht wordt vanuit het feit dat er kleding van gemaakt zou moeten worden”. Dus er is nog een bewustwordingsomslag nodig. Ze breek een lans voor de ruige ruwe wolsoorten waar je fantastisch mee kunt werken. Daarbij is de hoop dat interieurarchitekten – mode designers zich daar ook bewust van worden.

Ooit begonnen met 20 gekregen vachten voor de verkoop. Dit om de herders en gebruikers bij elkaar te brengen. Het was namelijk een veelgehoord probleem van gebruikers omdat zij moeilijk contact konden krijgen met de herders. De herders belden niet terug of hadden geen interesse.  Het experiment is zeer geslaagd want de ruwe vacht is in opkomst. Ruw&Ruig maakt bovendien in eigen atelier hoogwaardige Diezijn producten van deze vachten. Steeds in ontwikkeling en onderzoek. Duurzaam kleinschalig, kundig , ambachtelijk met een eigenwijze draai.

Lidwina Charpentier ( autonoom beeldend kunstenaar) , de drijvende kracht achter het label Ruw&Ruig doet onderzoek naar de mogelijkheden van het materiaal. ‘In vachten waar algemeen van gedacht wordt dat je er niet mee kunt vilten’, zit voor mij een uitdaging om te onderzoeken hoe je het wel als vilt kan gebruiken. ” zo ontstaan onverwachte vernieuwende materiaalvormen en structuren variërend van ragfijn textiel tot een product zo stevig als een plank en daardoor ook vormbaar tot 3D” .