‘RUW’ Het boek

 

     29 april 2021 Het boek ‘RUW’ laat nog even op zich wachten!!! Binnenkort meer daarover. Wat wist ik op voorhand  van alle lokdowns en uitgestelde zaken, plotse mantelzorgen, dat het anders liep in de wereld dan ik kon bedenken.  Desalnietemin Het boek “RUW”  gaat absoluut gestaag en gedegen voorwaarts ! nog meer noodzaak dat het er komt omdat het lokaal produceren en inkopen van ruwe wol steeds belangrijker wordt. China zat afgelopen jaar op slot waardoor veel fokkers en herders hun wol niet kwijt konden. tot gauw!!

‘RUW’    het  inspirerende boek over Ruwe wol uit NL komt er aan schreef ik in juni.  Het is een jaar uitgesteld omdat we toch meer tijd nodig hebben. Daarmee ook de crowdfunding die ipv september 2019 waarschijnlijk voor de zomervakantie  2020 komt. Verwachte Publikatie oktober 2020.

Het begon allemaal met opmerkzaamheid en  als kunstenaar zie je wat gebeuren in de omgeving waarin je werkt en woont. Het observeren en registreren. De inspiratiebron, vervolgens verwerken tot kunst of toegepaste kunst ( DieZijn). Daarvoor ben ik tenslotte opgeleid aan de academie en als docent. Of ik nu een boek  of een object maak voor mij is dat hetzelfde. Het boek  is een sociaal kunstwerk. Hoogste tijd want het bestaat nog niet. Overal kun je wel info halen op internet maar velen verzuchten dat dat veel tijd kost en nemen iets aan omdat iedereen het zegt, maar is het wel waar?

Het materiaal ruwe wol heeft zo veel mogelijkheden en er zijn steeds meer mensen die zich daarmee uiteenzetten. Hoe gaan we met reststromen om. De onderzoeken zijn steeds meer gericht op duurzaamheid en het klimaat. Het is een interessante tijd waarin we leven. Dus laten we de ruwe wol die door velen als waardeloos gezien wordt en verscheept naar China hier houden om de meest fantastische dingen mee te maken. RUW gaat helpen om de waarde van wol te benadrukken en een kleinere footprint te realiseren. Doe mee!!!!!! we gaan crowdfunden op voordekunst.nl .  Yep  leuke dank je wel voor je bijdrage!! in de planning.

de techniek wordt beschreven in het boek.

Wat te denken van de wolf in NL en waarom zijn de schaapherders daar eigenlijk zo bang voor.  Wat zijn de do’s en dont’s van het vilten en klopt dat wel? waarom zeggen mensen dat sommige wolsoorten niet vilten? wellicht vilten ze maar anders. Er komt een nieuwe definitie. Kun je vilten met Heet water zonder zeep en wat dacht je van vilten met azijn. Er komt natuurlijk veel techniek en recepten over vilten in het boek. Mijn techieken  geef ik prijs. Vergeet de geschiedenis niet. Aangezien niet alle schapenrassen belicht kunnen worden ligt de focus op het Kempisch heideschaap, tilburg en de wolindustrie. Dieverse schaapskooien met elk een eigen manier om een inkomen te genereren. want makkelijk is dat niet.

Kempisch heideschaap behoort tot de oud inheemse rassen.

 

Zenzovoort ontwerpt schreef;

Ruw, de ongekende kant van ruwe wol
Hét boek over ruwe wol dat Lidwina Charpentier van Ruw&Ruig schrijft. Ze heeft mij gevraagd de vormgeving te doen. De komende maanden gaan we aan de slag. Het wordt een veelzijdig boek, met een mooie vormgeving, mooie foto’s, maar vooral ook een inspiratie en naslagwerk voor wie met ruwe wol werkt. En voor wie denkt dat je met ruwe wol alleen een vachtje kan vilten… er is zoveel meer mogelijk. Lidwina zal veel van haar kennis en onderzoek prijsgeven. Om de financiering rond te krijgen gaan we een crowdfundingsactie doen. Het gaat niet alleen om ons, maar ook om het behoud van de Nederlandse schapenrassen, de schaapskooien, om het besef dat de afgeschoren wol niet wordt weggegooid of naar China gaat, maar dat je daar zoveel moois en duurzaams mee kan doen. We hebben unieke acties bedacht want het boek moet er gewoon komen .