vilt mee met HUIDHONGER !!!!

Doe mee aan een grote Groepshug! en wordt onderdeel van dit vilt kunstwerk/installatie

en kom in het boek ‘Huidhonger. Elke maand plan ik een paar dagen dus wees er snel bij en kom. (van 9.30 tot 16.00 uur).  voor data kijk op  https://ruwenruig.nl/nieuws/ Ben je huidhongerfan of viltfan geworden dan kun je natuurlijk vaker meedoen en maak je meer vellen. Liever op afspraak met een groepje om onderdeel van Huidhonger te worden dan graag mailen! naar info@ruwenruig.nl of bellen 0640729711

HuidHonger 1,5 meter hoog

GEZOCHT HANDEN
die aanraken
die leggen
die voorzichtig zijn
die krachtig zijn
die gooien en smijten
die verwerken

KORTE INHOUD
Aanraken is dat wat we zo gemist hebben, daarom jou belangrijkste woord van het Huidhongerafgelopen jaar. Je schrijft waarom dat je die kiest en schrijft dit met de hand op een vel papier. Vervolgens maak je een vel wolpapier en vilt je het woord in.

Stel je voor al die handen die het vel gevilt hebben raken elkaar indirect aan en je verwerkt ondertussen meer dan wol. Het geheel wordt tentoongesteld en dan gaan ze elk afzonderlijk weer in een boek wat opnieuw door andere handen worden aangeraakt.In de stapel is je wordt verborgen als synoniem van het verborgene in elk mens. In  het boek wordt het zichtbaar  hoe verschillende mensen deze pandemie tegemoet getreden zijn en ervaren hebben. het kunstwerk verspreid zich  naar alle uithoeken en lost zo op.
Het is voor iedereen met of zonder viltervaring (vilten uit de vacht in een plat valk en invilten van je eigen woord) dus

het belangrijkste is dat je deelt en onderdeel bent door mee te doen. Er wordt gewerkt met de ruwe wol van het kempisch heideschaap.
                                                                Geef je op via info@ruwenruig.nl
Tijd van 9.30 tot 16.00 uur. Je betaald  €1,00 voor koffie of thee.  € 2,50  voor soep of taart. De soep is altijd vegetarisch.

 

zooo….. dun

Een van de mooiste momenten. Als ik als nieuwsgierige onderzoeker iets ontdek.

Hoe gaat dat dan zou je zeggen. Het zit zo al jaren gaf ik op de dag van de wol les in 3 technieken ‘vilten uit de vacht’ en ook op workshops in het museum ‘ de Kantfabriek. Het begin zal 2012/13 geweest zijn. Hoe vaak heb ik het niet gehad om er eens een grote doorzichtige doek van te maken. ach ik keek er telkens velifd naar als ik zo een dun lapje viltte. Die 3 technieken in 2 lapjes vilten van 1A4. 1x zo dun mogelijk en 2 een dikker vlak leggen met daarboven een stuk pure vacht van de desbetreffende schapensoort. Dit allemaal zonder onderwol van bergschaap of merino. Een feest was het om al die mensen les te geven. Ruwe wol en daarmee vilten was nog niet zo bekent en zeker niet op de manier waarop ik het bedacht had. Van lieverlee introduceerde ik steeds meer vachtsoorten. Elk jaar weer een ander zodat je toch een aardige know houw kon opbouwen. De voorbereiding was uitzoeken welke wol en wat die wol doet onder mijn handen in die 3 technieken. Niet bij elke vacht is de dunne variant mooi of geschikt. Eindelijk dan in 2016 heb ik het idee wat al zo lang op de plank lag kunnen uitvoeren.

Het viltmuseum FELTO in Soltau (DE)had mij gevraagd om iets te doen gedurende hemelvaart. Soltau noem ik heidsnuckeland en dat is ook zo. Duizenden schapen lopen daar rond op de heide . Mijn missie was hoe zit dat met het Heidesnucke schaap. Wat doen de mensen er hier mee en wat vinden ze ervan. Boven op zolder had ik al mijn schapensoorten direct van de scheerder vandaan uitgestald. De geur van een stal was aardig aanwezig . Werken met Heidsnucke was wel het item vond ik bovendien kon ik uitzoeken terwijl ik demonstreerde wat er mee kon. Ja er is altijd een hoop gedoe met Heidesnucke als je op Facebook kijkt want het haart. Voor mij de ultieme uitdaging wat kun je er dan wel mee! Na jaren is het idee dan van de plank en was eindelijk het moment daar op de zolder van het Viltmuseum. Zo dun mogelijk leggen met randen die wat steviger zijn. Kijk toen het in het licht kwam was ik helemaal gelukkig. tjee wat mooi en dat met deze wol.

Ondertussen zijn er al veel lessen gegeven en de techniek verfijnd. Er is een andere schapensoort die wol heeft die zich daarvoor fantastisch leent maar dat verklap ik pas op de beurs